Studio •A•A•P• | Clown Lessen

De clown
In de geschiedenis zien we de clown in het theater voorbij komen als een archetypisch tragisch- komisch figuur die zijn oorsprong vindt in het oude Grieks- Romeinse theater. Clowns, narren en komedianten vertellen in circussen, op straat en in theaters al eeuwen succesvol hun herkenbare verhaal over de mens en zijn falen. De moderne clown heeft inmiddels vele verschijningsvormen. Iedereen kent de circusclown maar denk bijvoorbeeld ook eens aan Charlie Chaplin of Toon Hermans. Veel clowns werken inmiddels als de specialisten van het contact, in de zorg (Cliniclown) en brengen ook daar op succesvolle wijze hun bijzondere kijk op het leven.

Van onzichtbaar naar zichtbaar
De Clown is open, genereus in zijn emoties, speels, in het moment, bereid, eerlijk, betrouwbaar, doorzichtig, eigen, positief in het oordeel naar zichzelf en anderen maar ook schaamteloos, authentiek, verassend, kinderlijk en filosofisch. Bovendien bestaat de clown alleen bij de gratie van het contact met zijn publiek. We spreken ook een antiheld want hij vindt zijn succes tijdens zijn mislukking, Dat is zijn geheim. Clownkunst maakt snel datgene zichtbaar wat eerder nog onzichtbaar was. We werken dus vooral vanuit de waarneming. We kijken en luisteren ‘schoon’ naar elkaar. ‘Wat zie je’, in plaats van ‘wat oordeel je’.

Van persoonlijke zwakte naar theatrale kracht
De workshops zijn ervaringsgericht. Door middel van oefeningen en de feedback van de groep is je leerweg zowel intrinsiek als extern. Het experiment staat voorop. Een heldere kijk op onze eigen patronen is de eerste stap die we moeten maken om ze te kunnen veranderen. Clowning oefent de speelsheid en de openheid van ieder mens en is in vele opzichten een uitstekende en lichte manier om naar ons eigen gedrag te kijken. Daarna leren we al dan niet voor ons spontane gedrag te kiezen, en leer je het om te zetten naar beweging welke geschikt is voor theater. Dit noem ik het creatieve proces. (van persoonlijke zwakte naar theatrale kracht)

Stacks Image 195


4D clowning
Ik heb de afgelopen jaren vanuit mijn ervaring in het lesgeven, een clownsles-methode ontwikkeld waarbij je op een analytische en vakmatige manier het clownsvak zult onderzoeken. In deze methodiek zit een duidelijke opbouw. We werken vanuit DE VIER DIMENSIES waarbij je leert hoe je jouw persoonlijke zwakte (dat wat ons aan het lachen maakt) omzet naar theatrale kracht.

Deze VIER DIMENSIES zullen je houvast zijn:

• HET IK (ik besta)
• DE RELATIE (ik besta in relatie tot)
• DE RUIMTE (ik besta in relatie tot de ruimte)
• DE TIJD (ik besta in relatie tot de ruimte, spelend met tijd)

Het Clownspersonage
Wanneer je de principes van clowning begint te begrijpen, verschijnt vanzelf jouw specifieke clownspersonage. Nu is het tijd om de clown van een kostuum te voorzien. Het kostuum, vraagt net als de clown, om een zorgvuldige benadering en manier van kijken. Het zal zijn bijdragen moeten gaan leveren aan de versterking van het zojuist verschenen beeld van de clownspersonage. Het kostuum is daarbij een hulpmiddel om de eigenheid die vrij is gekomen, te accentueren.

De Clownslessen zijn bedoeld voor mensen die:
 • komen onderzoeken hoe (specifiek) de clown zijn publiek vermaakt.
 • een verlangen hebben naar connectie met zichzelf én met de wereld om hen heen
 • nieuwsgierig zijn naar de taal van het lichaam en wat het vertelt
 • gereedschap nodig hebben om opnieuw te leren spelen
 • de tragische kant van het komische willen bestuderen
 • die graag samen komen
 • die zich willen bevrijden van wat dan ook
 • hun verhaal (willen) vertellen
 • theater (willen) maken
 • (clini)clown willen worden
 • zich willen verdiepen in theatrale kracht

Meerdaagse lessen
De meerdaagse lessen zijn ontwikkeld voor mensen die in korte tijd, diep onder willen duiken in het thema. De ervaring leert dat wanneer je als speler meerdere dagen achterelkaar aan het werk bent, je de lessen wat intenser ervaart. De mensen die zich opgeven voor een meerdaagse komen meestal overal vandaan. Na een paar dagen werken, heft de groep zich weer op. Voor het maken van nieuwe contacten, uitbreiden van je netwerk én om je te laten inspireren door de veelzijdigheid van de verschillende studenten, zijn meerdaagse trainingen absoluut van toegevoegde waarde.
Een meerdaagse is daarbij praktisch te volgen wanneer je van ver moet komen.

Wekelijkse lessen
De wekelijkse lessen zijn geschikt voor mensen die opzoek zijn naar lessen in kleinere porties. De ervaring leert dat wanneer je nog niet zo bekend bent met het theaterspel, deze kleine hoeveelheden onderzoeksmateriaal precies genoeg is om het te kunnen begrijpen. Bovendien werk je met een vaste groep mensen die je wekelijks ziet. Dat zorgt ervoor dat je ook elkaar beter leert kennen tijdens de lessen. Dit laatste, sociale aspect, zorgt ervoor dat de instap wat lager is dan in de meerdaagse trainingen.
Wekelijkse lessen zijn daarbij praktisch te volgen voor mensen die in de buurt wonen van de studio.

(Voor lesdata, zie programma)


Joscha de Boever

Adres Studio:
Brusselstraat 1,
2034 RM Haarlem

Postadres:
Johan Wagenaarring 5,
2033NZ Haarlem
GSM: 06-42493428