Studio •A•A•P• | Reflectie & ontwikkeling

Stacks Image 189

Jij spiegelt
Tijdens de lessen maak ik regelmatig ruimte voor (zelf)reflectie.
Reflecteren is een belangrijk onderdeel in mijn lessen omdat we opzoek moeten naar ons creatieve proces waarbij we een nieuwe ordening van onze waarneming zullen moeten vinden. We zullen dat woorden moeten kunnen geven.
Door te reflecteren onderzoek je je manier van handelen, maar ook hoe je reageert op een bepaalde situatie en hoe dat voelt. Vaak reageren we uit een eerste impuls. Ook kan het zijn dat je werkt vanuit vooringenomen standpunten of overtuigingen zonder dat je dit zelf in de gaten hebt.
Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt.

Het publiek spiegelt
De grootse spiegel die je in de lessen hebt, zijn de andere mensen uit de groep. Zij geven je een hoop informatie over jezelf en jouw communicatie en tegelijkertijd verklappen mensen die reflecteren, een hoop over zichzelf.
Reflectie maakt je bewust van de emoties die in bepaalde situaties bij jou een rol spelen, of gezien worden door anderen. Je krijg in de gaten hoe je daarnaar handelt. Reflecteren is een manier van leren, het onderzoekt jouw bestaan in een specifieke groep. (Reflectie is wat mij betreft dus ‘plaatselijk’ in een andere groep, op een andere plaats geldt een andere reflectie!)
 
Leerstijlen
Niet iedereen kan van nature gemakkelijk reflecteren. Sommige mensen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan het kennisleren. Zij vinden het leuker om met theorieën bezig te zijn dan met hun eigen houding. Welke manier van leren jij vooral zult gebruiken is afhankelijk van je eigen leerstijl.
Door een leerstijlentest (
https://www.thesis.nl/testen/kolb-test) te doen kun je achterhalen welke leerstijl bij jou hoort. Zo weet je of je meer een doener, bezinner, denker of beslisser bent. Ik ga er vanuit dat je altijd over meerdere leerstrategieën beschikt. Alles wat je al bent hoef je niet meer te oefenen, dat schijn je al te kunnen.

Ontwikkeling
Ontwikkeling in de fotografie wordt omschreven als:

”het latente beeld in een lichtgevoelig materiaal omzetten in een zichtbare afbeelding”.

Wat mij betreft geldt deze omschrijving ook voor de ontwikkeling van het theaterspel. Uiteindelijk zal de speler instaat moeten zijn om het publiek zijn verhaal te vertellen en wel zodanig, dat het doorvertelt kan worden. Precies dát zou voor elke speler het doel moeten zijn wat niet uit het oog verloren mag worden.
Dat omzetten van ‘lichtgevoelig’ naar ‘zichtbaar’ heeft, net als bij fotografie, tijd nodig. Daarbij is het proces van verschijnen minstens zo interessant als het moment dat de werkelijke afbeelding tevoorschijn komt.

Joscha de Boever

Adres Studio:
Brusselstraat 1,
2034 RM Haarlem

Postadres:
Johan Wagenaarring 5,
2033NZ Haarlem
GSM: 06-42493428